Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) ve ODTÜ Türk Dili Bölümü işbirliğiyle 20-21 Ekim 2016 tarihlerinde, ülkemizin yetiştirdiği değerli şair ve halkbilimci Oğuz Tansel’in doğumunun 100. yılı anısına “Uluslararası Türk Masal Dünyası ve Doğumunun 100. Yılında Oğuz Tansel Sempozyumu” ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyum, 20 Ekim 2016 tarihinde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin anısına saygı duruşundan sonra söylenen İstiklal Marşı’yla başladı. Açılış programında ODTÜ Güzel Sanatlar Bölümü Tuncay Doğu Şan Sınıfı öğrencilerinin piyanist Sayın Cem Türkay eşliğinde sunduğu müzik dinletisi büyük bir ilgiyle izlendi. Dinletinin ardından ÇOGEM Tanıtım Filmi ve ünlü yönetmenlerimizden Sayın Engin Ayça’nın hazırladığı “Oğuz Tansel’e Güzelleme” başlıklı belgesel film izlendi. Daha sonra sırasıyla ÇOGEM Müdürü Sayın Prof. Dr. Sedat Sever, Oğuz Tansel’in kızı Sayın Prof. Dr. Aysıt Tansel, ODTÜ Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mehmet Zeyrek ve Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Sibel Ayşıl Özkan açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler. Açılış programının ardından Türk masal dünyasının ve Oğuz Tansel’in çeşitli yönleriyle irdelendiği oturumlara geçildi.

Sempozyuma yurtiçindeki ve yurtdışındaki çeşitli üniversitelerden katılan 37 araştırmacı iki gün boyunca Oğuz Tansel’in çeşitli yönleriyle ilgili bildirilerini sundular. Oğuz Tansel’in çalışmaları, özellikle masalları ve şiirleri halkbilim, edebiyat, felsefe ve dilbilim bağlamında ayrıntılı bir biçimde ele alındı. Oğuz Tansel’in masallarındaki ve şiirlerindeki dil anlayışı, deyimler, şiirsel söyleyişler, Oğuz Tansel masallarının çocukların sözvarlığına katkısı, Oğuz Tansel’in sözcükleri ve acunu en çok ilgi çeken bildiriler arasındaydı. Ayrıca, Oğuz Tansel’in masal dünyasında değerler, çocuk sevgisi, eğitsel iletiler, kadın karakterler, halkbilimsel unsurlar ve insan gerçekliği ele alınan diğer konulardı. Benzer biçimde Oğuz Tansel’in şiirleri de irdelendi. Bu bağlamda Oğuz Tansel’in şiirlerinde barış ve savaş karşıtlığı, yaşama sevinci ve umut, vatanseverlik telkini, Mayku imajı, çocuk sevgisi ve folklorik unsurlar ayrıntılı olarak masaya yatırıldı. Bunların yanında sempozyumda alan uzmanlarınca Gagauz masal türleri, Âşık Garib, Polonya Tatarlarının masalları, Türk insanının İskoç edebiyatında gösterimi ve Kıbrıs masalları da tartışıldı.

Sempozyumda bildirilerin sunulduğu oturumların yanısıra Prof. Dr. Sedat Sever, Mustafa Ruhi Şirin, Doç. Dr. Ömer Adıgüzel ve Ozan Cihat Yalçınkaya gibi çok değerli bilim insanları tarafından konferanslar da verildi. Konferanslarda edebiyatın işlevi, masalın doğası ve Türk masalının yeniden dirilişi, çocuğun gelişim sürecinde edebiyatın yeri, masal ve drama ilişkisi gibi konular farklı bakış açılarıyla akademik bir düzlemde ele alındı.

Türkiye’nin yanında İskoçya, Almanya, KKTC, Azerbaycan, Özbekistan, Ukrayna ve Polonya gibi ülkelerden çok sayıda akademisyenin katıldığı sempozyum, 21 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirilen kapanış oturumuyla sona erdi.

Sempozyuma ilişkin ayrıntılı bilgiye www.oguztanselsempozyumu.com adresinden ulaşılabilir.