Kurulduğu günden bugüne değin gerçekleştirdiği sempozyumlarla, açıkoturumlarla, projelerle, bilimsel çalışmalarla ve yayımladığı kitaplarla adından sıkça söz ettiren ÇOGEM, 3 Mayıs 2017 tarihinde çok önemli bir etkinliğe daha imza attı ve “Bilim ve Sanat Etkinlikleri Dizisi” kapsamında “Türkçenin Büyük Ustası: Emin Özdemir” adlı bir açıkoturum gerçekleştirdi.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Hasan Âli Yücel Salonu’nda çok kalabalık bir dinleyici kitlesi önünde gerçekleştirilen açıkoturumun sunuculuğunu Arş. Gör. Sedat Karagül üstlendi. Açıkoturumun başlangıcında Emin Özdemir’in kısa bir yaşamöyküsü Sedat Karagül tarafından dinleyicilere okundu ve ardından Emin Özdemir’i konu edinen “Yaşam Ustaları” adlı belgeselden kısa bir kesit izlendi.

Açıkoturumun açılış konuşması ÇOGEM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Adıgüzel tarafından yapıldı. Adıgüzel, yapmış olduğu konuşmada ÇOGEM’in çalışmalarından söz etti ve ÇOGEM olarak Emin Özdemir Hoca’nın tüm yönleriyle konuşulacağı bir açıkoturumu gerçekleştirmekten büyük bir onur ve mutluluk duyduklarını belirtti.

Açılış konuşmasının ardından açıkoturuma geçildi. Dinleyiciler; değerli yazar, büyük usta, aynı zamanda Emin Özdemir’in kadim dostu Adnan Binyazar’ın oturum başkanlığında çok değerli bilim insanları Prof. Dr. Bozkurt Güvenç, Prof. Dr. Ruşen Keleş ve Prof. Dr. Sedat Sever’in çok değerli açıklamalarıyla, paylaştıkları önemli bilgilerle, yaşamını Türkçenin gelişimine adayan Sayın Emin Özdemir’in çeşitli yönleriyle ele alındığı bir açıkoturuma tanıklık ettiler.

Açıkoturumda ilk sözü oturum başkanı olarak Sayın Adnan Binyazar aldı ve bu toplantının onun için hayati bir öneme sahip olduğunu, 61 yıllık arkadaşı Emin Özdemir hakkında konuşmanın kendisine büyük onur verdiğini belirtti ve Emin Özdemir’le nasıl tanıştıklarını ve nasıl arkadaş olduklarını içten bir anlatımla dinleyicilere aktardı.

Adnan Binyazar’dan sonra mikrofon Sayın Prof. Dr. Bozkurt Güvenç’e verildi. Sayın Güvenç, kültürün oluşumu ve gelişiminde dilin çok önemli bir etken olduğunu, dolayısıyla Emin Özdemir’in Türkçeye yapmış olduğu hizmetlerle Türk kültürünün gelişimine de büyük katkılarda bulunduğunu vurguladı.

Sayın Güvenç’ten sonra söz alan Sayın Prof. Dr. Ruşen Keleş, Emin Özdemir’le yollarının Türk Dil Kurumu’nda kesiştiğini, Türk Dil Kurumu’nda uzun yıllar birlikte görev yaptıklarını belirtti ve Emin Özdemir’le Türk Dil Kurumu’nda yapmış oldukları çalışmalardan söz etti.

Açıkoturumda son sözü ise ÇOGEM Müdürü Prof. Dr. Sedat Sever aldı. Sayın Sever, yapmış olduğu konuşmada Emin Özdemir’in Türkçenin gelişmesi yolundaki çalışmalarını ve yapıtlarını akıcı bir anlatımla dinleyicilere aktardı.

Açıkoturumun sonunda Sayın Emin Özdemir’e isteği üzerine mikrofon uzatıldı ve Sayın Özdemir, Türkçenin dillerin en soylusu, en güzeli olduğunu ve Türkçenin soluğunu yakalamak gerektiğini vurguladı ve konuşmasını “Benim için söylediğiniz tüm güzel şeyler için yürek dolusu teşekkürler…” diyerek bitirdi.

Açıkoturumun ardından ÇOGEM Müdürü Prof. Dr. Sedat Sever tarafından Saygıdeğer Hocamız Sayın Emin Özdemir’e anmalık sunuldu ve Emin Özdemir’in eşi Sayın Oya Özdemir’e çiçek verildi. Bununla birlikte Sayın Sever, açıkoturumun oturum başkanlığını üstlenen Sayın Binyazar’a ve değerli konuşmacılar Sayın Güvenç ve Sayın Keleş’e birer anmalık armağan etti.

Etkinliğin sonrasında Emin Özdemir’in damadı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kumbasar tarafından satın alınan kitaplar, dinleyicilere armağan edildi ve Emin Özdemir, Adnan Binyazar, Prof. Dr. Bozkurt Güvenç, Prof. Dr. Ruşen Keleş ve Prof. Dr. Sedat Sever, okurlarına kitaplarını imzaladılar.

Etkinliğin videolarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

1. Bölüm
  2. Bölüm